čtvrtek 24. června 2010

Soufflé

Suroviny
•    100ml mléka
•    10g škrobu
•    100g čokolády + nastrouhaná na vysypání
•    2 vejce
•    75g cukru moučka
•    máslo

Postup
Misky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou.
Důkladně rozmícháme škrob v mléce. V normálním hrnci opatrně ohříváme směs mléka a škrobu. Neustále mícháme a jezdíme vařečkou po dně, aby se neobjevily hrudky. Po chvíli proběhne vizuální přeměna mléka - zmatní a zhoustne. Vsypeme rozlámanou čokoládu a mícháme. Necháme trochu zchladnout.
Mezitím vyšleháme sníh z bílků. Vmícháme do něj cukr.
Do připravené čokoládové hmoty zamícháme dva žloutky a potom lehce vmícháme sníh. Naplníme formičky s kolmými stěnami.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a necháme zatuhnout. Po pěti až deseti minutách zvýšíme teplotu na 220°C a necháme vyskočit.


Poznámka
•    Jako vždy je uváděna čokoláda vysoce procentní, použila jsem jak je mým zvykem klasickou hořkou.
•    Mírné vychladnutí je mou obvyklou obranou proti vaječině.
•    Časy jsou velmi orientační. Postupovala jsem metodou, jak se mi právě chtělo. Jedna várka souffle byla akorát, druhou jsem lehce spálila.
•    Nejspíš konzumujeme teplé, jinak padá rychle dolů.
•    zdroj: Pan Cuketka
•    Měla jsem přemrštěná očekávání. A.le ještě je v záloze jeden recepis.

Croissanty

Suroviny těsto
•    260ml mléka
•    2 lžičky sušeného droždí
•    250g hladké mouky
•    2 lžíce cukru moučka
•    1 lžička soli

Suroviny máslové těsto
•    3 lžíce hladké mouky
•    180g másla

•    1 žloutek
•    2 lžíce mléka
•    olej

Postup
Z 65ml vlažného mléka, 6 lžic mouky z odváženého množství a sušeného droždí vytvoříme kvásek. Necháme 20 minut odpočívat.
Smíchejte cukr, sůl a zbytek mouky. Postupně přisypávejte a pomocí robotu vypracovávejte těsto. Po osmi minutách by se mělo lepit jen na dno. Pokud ne, přisypte mouku.
Mísu vymažte olejem a těsto do ní přemístěte. Protočte, tak aby se celé naolejovalo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v lednici kynout.
Druhý den ráno dejte povolit máslo. Poté jej v misce pomocí vidličky promíchejte s moukou.
Z těsta vytvořte obdélník v poměru 2:3 kratší stranou k sobě. Pomažte jej ze dvou třetin máslovým těstem a složte tak, že první překlopíte sucho třetinu a na ni pomazanou. Otočte a vyválejte. Poté opět přeložte, vyválejte, přeložte a dejte v zakryté míse do lednice. Celý proces válení zopakujte odpoledne.
Ráno vyndejte těsto a nechte půl hodiny v teple. Rozválejte na kruh o průměru 40 cm. Rozdělte na čtvrtiny a ty poté na tři díly. Smotáme croissanty, potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a necháme 45 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C. Croissanty pečeme do zlatova.


Poznámka
•    Fotky hotových nejsou, jelikož se z nich staly placky, díky jejich předělání večer a celonočnímu kynutí hotových.
•    Jsou skvěle máslové a s marmeládou naprosto báječné.
•    zdroj: Bistro Florentyna

pondělí 21. června 2010

c:\Documents and Settings\Pavlína\Dokumenty\Recepty\blog\clanky\bezejmeny.doc

Asi bych se měla přejmenovat. Za poslední dva týdny jsem snědla litry vločkové kaše. Škoda, že daná přezdívka je zabraná. Kdyby nebyla, jsem schopna na výběrovém pohovoru odříkat, kolik misek lze udělat ze dvou balíčků jemných vloček a čtyř litrů mléka. Dodám informaci, že na to bude stačit jeden sáček mleté skořice. Že kaše dobře chutná i když je připravená den dopředu. A nakonec bych vysvětlila, proč nevadí, že je mikrovlnka v moderních kuchyních nahoře. Kaše, kterou připravuji, totiž v okamžiku vyndání z mikrovlnné trouby vylitím rozhodně nehrozí.

sobota 19. června 2010

Můj první dort

Tento recept je v poněkud netradiční podobě, ale doufám, že jej někdo použije a bude úspěšný. Objeví se snaha o maximální podrobnost, ale například u marcipánu to nemám podchyceno. Bohužel fotografie z přípravy nejsou, ale měla jsem co dělat sama se sebou, opravdu jsem to nechtěla pokazit.

Ještě poznámka na okraj. Co jsem vyčetla, tak pravý marcipán z mandlí a cukru není vhodný na potahování. Proto se používá falešný marcipán alias mandlovka. 

úterý 15. června 2010

"Dort." "Dort s kávou, s kakaem, s vodou...?" "S mandlovkou."

Dneska se můj palec pěkně zapotil. Nejprve radil hodnotu funkcí tangens a kotangens ([astaróžna] píše se s K), když α byla rovna 45°. Potom ocenil výkon „feťáka*“ na kole, neboť zatímco já musela vyskočit, abych se dotkla spodku železničního přejezdu, on mě s elegancí ježka objel a jen tak mimochodem přejel prsty po spodní části druhého mostu. Avšak námaha mého palce se nedá srovnávat s aktivitou, kterou jsem vyvíjela při válení nudlového těsta v sobotu. Byla zrovna vražedná vedra, ale ani tak toto podlé těsto nepřekonalo zpracování marcipánu za teplot o mnoho nižších.
*Feťák je definován jako osoba s dredy, klaunskými botami a palestinou kolem krku.

pondělí 14. června 2010

Strana pátá

O víkendu jsem Alenku nechala trčet ve velké hale v podzemí. Dneska jsem přečetla víc jak půl stránky. Co je nového? Po pátečním dopadu do hromady suchého listí a větviček přišla do síně, kde byla spousta dveří a bouchla se do stolu z "masivního" skla. Na něm ležel klíč, který se nehodil do žádného "lock", ale nakonec za závěsem objevila malá dvířka, která vedle do zahrady s vodotrykem a záhony. Bohužel těmi dvířky neprostrčila ani hlavu, natož ramena, a tak jí nezbylo než si přát periskop.
 

čtvrtek 10. června 2010

„Piškot s krémem a marmeládou, prosím“

Z krému a kompletace dortu jsem příliš velké obavy neměla. Sice tady bylo ještě pošramocené sebevědomí z nedávného nepodařeného pudinkového krému, ale věřila jsem, že jsem se z té zkušenosti poučila a stejně jako jsem podruhé u sítě nasadila prsty a skórovala, tak pudink dobře rozmíchám a opět mi spadne do klína bod.

středa 9. června 2010

Alice’s Adventures in Wonderland

Neboť úroveň mé slovní zásoby je malá až nicotná, rozhodla jsem se přistoupit k radikálnímu kroku. Přečtu přes léto jednu anglickou knihu pro děti. S mými konexemi nebyl problém dostat se do knihovny před otvírací dobou, avšak problém nastal u regálu s knihami, který poskytoval buď dlouhé a podle mě příliš náročné knížky, nebo knížky typu Krteček či knihy psaná česky i anglicky. Avšak ani o ty jsem neměla zájem. Potom však paní knihovnice vytáhla Alenku a já jsem věděla, že je to ono. Nikdy jsem ji nečetla a toužila jsem poznat ten příběh. Jednou si chci zajít do 3D na film. Úryvek jsme měli v učebnici. A navíc měla kniha velmi pěknou obálku a nebyla příliš tlustá. Co víc si přát, když domů táhnete maminčiny detektivky a své Milénium?
Ač jsem teprve odstavec před koncem druhé stránky, má slovní zásoba byla obohacena o 180 slovíček ať už zcela nových nebo párkrát zapomenutých. Objevila jsem předložkové vazby typu think over a think out. Poprvé v životě vím, jak se anglicky řekne zeměpisná délka a šířka. A jelikož většinou píšu o jídle, tak označit skleničku nálepkou je label.


 A co se zatím s Alenkou děje? V prvním odstavci byla unavená ze sezení na lavičce vedle její sestry a uvažovala, zda jí stojí za ty nesnáze udělat věneček ze sedmikrásek alias daisy-chain.
V dalším odstavci měla úpal, a tak jí nepřipadalo divné, že kolem ní proběhl králík ve vestě a říkal si, že má zpoždění. Všimla si jej až v okamžiku, kdy vylovil hodinky. Od této chvíle nepochybuji o inteligenci a postřehu hlavní postavy. Jinak close by znamená blízko. Poté se jala králíka pronásledovat norou pod živým plotem a spadla do studny a od té doby mi už pátým dnem padá. Stihla zjistit, že je ta studna hodně hluboká a že sklenice od pomerančové marmelády je prázdná. Poté si uvědomila, že po tomto zážitku už s ní nic neudělá ani pád ze střechy natož ze schodů. Ve čtvrtém odstavci o volném pádu přišla na řadu slova longitude a latitude alias zeměpisná délka a šířka. Také chtěla k protinožcům, alespoň si to myslím, protože jsem slovo Anthipathies nenašla. Dneska se také začala bát, aby její sestra nezapomněla nakrmit kočku Dinah.
To je pro dnešek vše, uvidím, co se dozvím zítra. Třeba konečně někam dopadne.

Piškotový korpus o šesté ranní

Jestli si na něčem zakládám, tak je to důkladná příprava. Důvody jsou naprosto racionální, jak už to u mě bývá. Zaprvé nemám tolik zkušeností, abych si mohla dovolit přípravu odfláknout.
Také je nad slunce jasné, že čím víc materiálů nastuduji, tím spíš předejdu problémům, popřípadě je tím snáz napravím. A samozřejmě když budu postupovat dle postupu, tak můžu případný neúspěch svést na autora receptu a to se vyplatí aneb Nikdy jsem netvrdila, že nejsem alibista.

úterý 8. června 2010

Odpovědi na přání

Každý z nás má nějaký sen a velká většina se pokouší o jeho splnění. Díky mým dnešním ranním experimentům, jejichž cílem bylo a je udělat faječku u jednoho z mnoha mých přání, si zodpovíme následující otázky:
1. Proč jsou cukráři tlustí?
2. Co znamená trocha vody?
3. Proč musí být v cukrárnách záchranná vesta?
4. Proč cukráři nechodí do sauny?
Než však budete číst dál, zkuste chvíli zůstat u těch přání a zodpovězte si následující otázku: Jaké přání, o kterém víte, že se nemůže splnit máte? Pro inspiraci odpovědi dvou lidí, jejichž jméno začíná na P. První chce projít pěšky Eurasii od západu na východ a druhá spočítat všechny dlažební kostky na světě.

čtvrtek 3. června 2010

Plácám bábovičky

Je to smutné. Až po půl roce získala rubrika „Plácám bábovičky“ recept na bábovku. Vlastně recepty jedna plus jedna. Jeden na nejlepší bábovku, kterou jsem zatím měla. Čokoládovou z pudinku, první buchtu, kterou jsem kdy pekla. Vyskočila mi tehdy pěkně, ale byly to nervy. Potom jsem ji však na povrchu spálila. Stačil však nožík a vše bylo v pořádku. Byla jsem na sebe tenkrát hrdá. Od té doby jsem až do začátku mého šílenství dělala bábovky poměrně často. Vždy dvě, jedna se dělala ve šlehači s podstavcem a druhou jsem šlehala šlehačem v ruce.
Ovšem jsou lidé, kteří nějakou dobu nejí čokoládu, a tak jsem potřebovala zkusit i něco jiného. Chtěla jsem udělat třenou, ale měla jsem k dispozici jen 4 vejce. Volba tedy padla na Anuši Kejřovou. K této paní mám velmi hlubokou nedůvěru až odpor, protože nesnáším věci, které ostatní vychvalují, či dokonce doporučují. Možná se jedná o asociaci se seznamem „doporučené četby“. Každopádně jsem se mimo nového receptu rozhodla otestovat i silikonovou formu. Máme ji doma už nějaký čas (odhadem asi pět let) a ještě v ní nikdo nepekl. Tak ji zkusím - povede se = budu používat, nepovede = střelíme ji na Aukru. Nepovedla se ani chuť bábovky, ani nešla vyklopit. Takže forma půjde z domu a recept, ač nebyl chuťově úplně špatný, se opakování nejspíš nedočká. Máme tu prostě větší esa.

Třená bábovka

Suroviny
•    160g másla
•    300g cukru moučky
•    4 vejce
•    1dcl mléka
•    2 lžičky kypřícího prášku

Postup
Máslo vyšleháme do pěny, přidáme cukr a žloutky. Šleháme. Přidáme mléko s moukou.
Z bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do těsta.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.


Poznámka
•    zdroj: Anuše Kejřová
•    dusivá, pudinková je stokrát lepší

Pudinková bábovka

Suroviny
•    4 vejce
•    150g cukru krystal
•    2dcl oleje
•    4 pudinky
•    2 lžičky prášku do pečiva

Postup
Vejce vyšleháme s cukrem. Přidám olej, šlehám a nakonec vešleháme pudinkový prášek smíchaný s práškem do pečiva.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.


Poznámka
•    Je nejlepší - vespod lehce krémová, nahoře křupavá.