úterý 12. dubna 2011

Naráz? Náraz?

Čas je vynález přírody jak zabránit tomu, aby se všechno událo naráz. Woody Allen

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Možná vám prodají češtinu (maturita základní obtížnost ztráta 4 bodů). Pod pultíkem je k dostání poslední porce Operací v zahraničním obchodě (jediná špatná odpověď). Nad pultíkem se zcela běžně kšeftuje s pekelnými testy do občanské výchovy (trapně se opakující ztráta 4 bodů). Co však není ani pro lupiče je angličtina. Můžete sledovat Kmotra s anglickými titulky. Můžete přečíst The Picture of Dorian Gray za dvě hodiny. Ale nikdy nebudete stejně dobří jako vaši příbuzní. Tudíž necháte nejdůležitější jazyk na světě plavat, ale ne doslovně, nechcete, aby vám otravoval vodu, vypůjčíte si Deutsch für selbstlerner, a podpoříte v Křišťálové lupě stránku videacesky.cz .
Člověk by se až divil, kolik videí se vejde na „á čtyřku“. A kolik z nich se může týkat jídla. 
Mezi jeden z největších hitů, který mě staví do latě po dlouhém dni, je MasterChef. Soutěž ve vaření, u které je nejdůležitější čtvrté video v tomto odkazu. Myslím, že si někdy dám devadesáti sekundové repeteKdo nerozuměl, neviděl video.
Myslím si, že na světě existuje alespoň jeden člověk, který brojí proti kupovaným cukrovinkám. Můžete mi ale říct, jaký je rozdíl mezi nugátovo-čokoládovým koláčem posypaným arašídy s karamelovou polevou a tyčinkou Snickers? A domácí Snickers? Jakmile seženu modrou pásku, paruku a kukuřičný škrob, naplním hlavní vizi projektu „Cena lidské práce“.
Na světě je příliš mnoho lidí. Většina z nich, toho o pečení ví více než já.
Na závěr snad zvídavá otázka. Máte rádi oběd?


neděle 10. dubna 2011

"Kremšnyty"

Suroviny 
listové těsto
900ml mléka
190g másla
3 vanilkové pudinky
8 kostek cukru
2 lžíce rumu

citron
moučkový cukr
rybízová marmeláda

Postup
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme plát podle velikosti plechu, propícháme vidličkou a pečeme na 200°C. V průběhu pečení propichujeme puchýře.
V mlékovaru přivedeme většinu mléka do varu. Necháme v něm rozpustit máslo. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinky s cukrem a vlijeme ke směsi v hrnci. Mícháme do zhoustnutí, poté přelijeme do jiné misky a s mícháním čekáme, až trochu zchladne.
První plát polijeme pudinkem a přitiskneme opatrně druhý. Necháme hodinku zatuhnout.
Připravíme polevu z jednoho vymačkaného citronu a cukru moučky. Vrchní plát potřeme marmeládou a buď potřeme polevou (smíchá se), nebo polevu vlijeme do sáčku a postupně poléváme.

fotila vločka
Poznámka
Čas pečení nevím. Stejně jako množství cukru do polevy (aby se cákanec udržel na povrchu?). Stejně jako váhu kostky cukru.