pátek 22. července 2011

Postcrossing

ČD. ČEZ. ČHMÚ. ČSA. Česká pošta. Kdo má hůl, psa si vždycky najde. České dráhy mě vždy dovezly, kam jsem chtěla. Na čas. Elektřina mi funguje. Radar mi sice odepsal „dovolenou“, ale to není nic, s čím by mohla instituce České republiky něco dělat. S ČSA jsem zatím neměla tu čest. Za to Česká pošta je pro mne nevysychajícím zdrojem historek.

úterý 12. července 2011

Mrkvové placičky

Suroviny - placičky

§ 500g mrkve
§ 2 stroužky česneku
§ 4 jarní cibulky
§ 5 snítek tymiánu
§ 2 vejce
§ 4 lžíce hladké mouky
§ sůl
§ pepř
§ 2 lžíce olivového oleje

Suroviny – dip

§ řeřicha
§ svazek pažitky ( d=2cm)
§ 75g zakysané smetany
§ 1 lžíce bílého jogurtu
§ sůl
§ pepř

Postup

1.  Pět dnů předem kupte semínka řeřichy, nasypte na vatu, zalijte vodou.
2.  Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno.
3.  Česnek změňte na kaši (nastrouhat, rozdrtit, rozetřít).
4.  Cibulku nakrájejte na jemno.
5.  Otrhejte lístky tymiánu a lehce nasekejte.
6.  Mrkev, česnek, cibulku, tymián, vejce a hladkou mouku smíchejte.
7.  Dochuťte solí a pepřem.
8.  Pažitku a řeřichu nakrájejte na drobno.
9.  Suroviny na dip smíchejte a dochuťte solí a pepřem.
10. Na pánvi rozehřejte olej.
11. Při středním žáru smažíme placičky z každé strany cca 3 minuty.

zdroj: Cornelia Schinharlová

Koláč s vlašskými ořechy

Suroviny na těsto
55g másla
55g sádla
210g hladké mouky
velká špetka soli
3 lžíce studené vody

Suroviny na náplň
220g cukru krystal
55g rozpuštěného másla
250g kukuřičného sirupu
vnitřek vanilkového lusku
¼ lžičky soli
3 vejce
vlašské ořechy

Postup
Z uvedených surovin vypracujeme mírně drolivé těsto a dáme na chvíli do lednice. Vyválíme do kruhu a v koláčové formě (d=26cm) 6 minut předpečeme na 200°C. Necháme vychladnout.
Cukr, máslo, sirup, sůl a vanilkový lusk smícháme a poté po jednom důkladně vmícháváme vejce. Směs nalijeme na vychlazený korpus. Vlašské ořechy nahrubo nasekáme a posypeme jimi rovnoměrně koláč.
Pečeme nejprve 20 minut na 200°C. Poté zakryjeme alobalem a dopékáme ještě cca půl hodiny při stejné teplotě.


Poznámka
neurazí, nenadchne
„zdroj“: Catalina

čtvrtek 7. července 2011

Těstovinová omeleta s houbami

Suroviny

§ 150g špaget
§ sůl
§ 2 stroužky česneku
§ 2 jarní cibulky
§ petrželka ( ½ svazku)
§ 2 lžíce olivového oleje
§ hřiby (300g)
§ pepř
§ 4 vejce
§ 2 lžíce smetany
§ 40g parmezánu

Postup

1.  Uvařit špagety na skus.
2.  Propláchnout studenou vodou.
3.  Nakrájet na drobno česnek, cibulku a petrželku.
4.  Na rozpálené pánvi se lžící olivového oleje osmahnout houby.
5.  Přidat na chvíli cibulku, petrželku a česnek.
6.  Dát do misky a ochutit solí a pepřem.
7.  Smíchat vejce se smetanou a parmezánem.
8.  Přidat špagety a houby. Dobře promíchat.
9.  Na pánvi rozehřát zbytek oleje.
10. Rozprostřít hmotu na pánev.
11. Na mírném plamenu opékat 9 minut.
12. Pomocí talíře obrátit omeletu a opékat pět minut.
13. Možno servírovat s kečupem.



zdroj: Cornelia Schinharlová

středa 6. července 2011

Tvarohové špecle se smetanovou čočkou

Suroviny - špecle

§ 300g hladké mouky
§ 1 lžička soli
§ ½ muškátového oříšku
§ 250g tvarohu
§ 140ml mléka
§ 2 vejce
§ pažitka na posypání

Suroviny – čočka

§ 400g hnědé čočky
§ 2 cibule
§ 2 stroužky česneku
§ silný plátek másla
§ 500ml zeleninového vývaru (vody, vody se zeleninovým bujonem)
§ 150g smetany (12%)
§ 2 lžičky ostré hořčice (Dijonská)
§ 1 lžička soli

Postup

1.  Smíchat mouku se solí.
2.  Nastrouhat muškátový oříšek.
3.  Smíchat tvaroh, vejce a mléko.
4.  Smíchat tvarohovou směs s moukou -> vytvořit těsto.
5.  Nechat 30 minut odpočívat.
6.  Propláchnout čočku a nechat ji okapat.
7.  Oloupat cibuli a česnek.
8.  Dát rozpustit v hrnci máslo.
9.  Nakrájet česnek a cibuli na jemno.
10. Osmahnout česnek s cibulí.
11. Krátce osmahnout čočku.
12. Zalít vývarem a vařit cca 45 minut do změknutí.              je-li nutno, přilít vodu
13. Do velkého hrnce nalít vodu, osolit a přivést k varu.
14. Vyhřát troubu na minimální teplotu, vypnout ji a vložit do ní kovovou misku.
15. Nastrouhat těsto do vody a kousky na hladině dávat do mísy.
16. Čočku lehce scedit.
17. Do čočky vlít smetanu.
18. Čočku ochutit hořčicí a solí. 




pátek 1. července 2011

Palačinky

Suroviny
400g hladké mouky
1 l mléka
4 vejce
vanilkový cukr
2 lžíce cukru krystal
½ prášku do pečiva
špetka soli

Postup
Dáme stranou trochu mouky, do které vmícháme prášek do pečiva. Do zbytku mouky nalijeme část mléka a mícháme. Během míchání přiléváme zbytek mléka. Zašleháme vejce, cukr a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme sůl. Smažíme na dobře rozehřáté pánvi potřené olejem z každé strany po dobu 35 sekund.





Poznámka
z kuchařky
bílá náplň: 250g tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, cukr dle chuti

Krambl


Suroviny
750ml jahod
9 kusů rebarbory
3 lžíce cukru krystal
100g nahrubo nasekaných oloupaných mandlí
100g polohrubé mouky
100g jemných ovesných vloček
100g třtinového cukru
200g rozpuštěného másla
máslo na vymazání formy

Postup
Pečící misku vymažeme máslem. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jahody překrojíme, smícháme s rebarborou a cukrem krystal. Ovocnou směs dáme do formy o průměru 25cm.
Mandle, mouku, vločky, třtinový cukr a rozpuštěné máslo smícháme na drobenku. Pokryjeme jí ovoce a pečeme 45 minut na 250°C.


Poznámka
Dělala jsem v dortové formě, ale nedoporučuji. Ovoce pustí šťávu.
zdroj: Madla